Blog

BN DeStem – Nieuwe dagbesteding in Made: ‘Iedere dag met hen is weer anders’

MADE – Helemaal gerund door mensen met een beperking, met op de achtergrond de activiteitenbegeleidster. Dat hoopt Bianca de Wijs te bereiken met haar nieuwe dagbesteding en winkel ‘Made bij Ons’.


Het is een jeugddroom die uitkomt voor de Madese eigenaresse Bianca de Wijs: een eigen winkel, maar wel met een bijzondere twist. Tien jaar deed ze ervaring op als activiteitenbegeleidster, voordat ze de stap waagde om haar eigen zaak te openen. ,,Het werken met gehandicapten is geweldig. Iedere dag met hen is anders; ze zijn open, eerlijk en zeggen wat ze denken.”

Persoonlijke aandacht
29 oktober opende ze de deuren van haar cadeauwinkel in het centrum van Made. Een kleinschalige dagbesteding voor mensen met een beperking, zodat er genoeg tijd is voor persoonlijke aandacht. Een gat in de markt volgens de activiteitenbegeleidster. ,,Mensen met een beperking staan midden in de maatschappij. Het maken van spullen om later te verkopen en de interactie met de klant is geweldig voor ze.”

Laatste hand
Samen met Marianne Boden (23) legt ze de laatste hand aan het verven van de schouw. Die komt straks in de winkel te staan, met sinterklaas- en later kerstversieringen en spulletjes voor de verkoop. ,,Hartstikke leuk om te doen. Maar het allerleukste vind ik het om te plakken en straks ga ik ook leren om kaarsen te maken”, vertelt Marianne.

Afstandelijk
Ze is tot nu toe de enige collega, zoals de Wijs het noemt. ,,Cliënt vind ik zo afstandelijk. We zijn collega’s, want we doen dit samen.” En daar mogen er zeker nog een aantal bijkomen, ook als het aan de praatgrage Marianne ligt. ,,Met meer is wel gezelliger hoor. Het is leuk als de mensen in de winkel komen kijken naar wat je hebt gemaakt.”

Kaarsen
Met de officiële opening nog net achter de rug zijn er nog genoeg plannen die de Wijs wil waarmaken. In de hoek komt een tafel om kaarsen te maken en het naaihoekje is nog in opbouw. ,,Uiteindelijk wil ik de collega’s echt gaan opleiden, zodat er bijvoorbeeld iemand is voor het inpakken en iemand voor het afrekenen.”

Echt creatief bezig zijn, dat is vooral het doel. ,,Telefoons moeten de tas in. We hebben hier ook geen wifi.”

Het pand aan de Nieuwstraat stond lang leeg, maar de Wijs is van plan er wel even te blijven. ,,Ik heb het al voor vijf jaar vastgelegd. Dat moet ook wel, want als je met mensen werkt kan je na een jaar niet zeggen dat je er toch mee stopt.”

Tekst: Caroline van Schubert – BN DeStem
Foto: Bianca de Wijs (links) met cliënt Marianne. © Pix4Profs/René Schotanus